۱۳۹۱ آذر ۱, چهارشنبه

مجلس ایران طرح سئوال از احمدی نژاد را به خواست آیت‎الله خامنه‌ای متوقف کرد


درخواست رهبر ایران از نهادهای حکومتی در عرف و ادبیات سیاسی ایران حکم حکومتی خوانده می شود


در حالی که نمایندگان مجلس ایران خود را آماده طرح سئوال از محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران می کردند، آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران خواستار توقف این طرح شده است.

رهبر ایران نیمروز چهارشنبه اول آذر (بیست و یکم نوامبر) در یک سخنرانی در حضور شماری از بسیجیان گفته است "طرح سئوال از رئیس جمهور تا اینجا کار مثبتی بود . . . اما ادامه این کار آن چیزی است که دشمن می خواهد، از نمایندگان محترم، تقاضا می کنیم از اینجا به بعد ادامه ندهند."
درخواست آیت الله خامنه‌ای از نهادهای حکومتی در ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی ایران "حکم حکومتی" خوانده می شود و پیش از این در چند نمونه دیگر سابقه داشته است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس پس از انتشار درخواست آیت الله خامنه‌ای، در نامه ای به رهبر ایران نوشته است که "قطعا نظر ولی امر مسلمین که اشراف بر همه مصالح مسلمین دارند، برای جامعه اسلامی قرین سعادت بوده و اطاعت از اوامر حضرتعالی فریضه و مایه افتخار اینجانب و نمایندگان مجلس" است.
علی مطهری از مهمترین نمایندگان مدافع طرح سئوال از رئیس جمهور در مجلس گفته "ما با وجود اینکه فکر می‌کنیم سئوال مفید است اما تابع این حکم حکومتی هستیم."
کوتاه مدتی پس از اظهارات امروز آیت الله خامنه ای، نمایندگان طراح سئوال از رئیس جمهور در مجلس، با صدور بیانیه ای انصراف خود را از پیگیری این طرح اعلام کرده اند.
این بیانیه می گوید "رهنمودهای مقام معظم رهبری و فرامین ایشان نصب العین و فصل الخطاب برای نمایندگان بوده است. با لبیک به فرمان ایشان نمایندگان سئوال کننده مراتب انصراف خود را از ادامه طرح سئوال از رئیس جمهور اعلام می کنند.



نمایندگان مجلس شورای اسلامی یکی از وظایف خود را اجرای فرمان‌ها و خواسته‌های آیت الله خامنه‌ای عنوان می کنند.
پیش از این رسانه های رسمی ایران فهرست اسامی ۷۶ نفر از نمایندگان مجلس را که امضاکنندگان طرح سوال از رئیس‌جمهور معرفی شده‌اند، منتشر کرده‌ بودند، هرچند فهرست‌های منتشر شده، تفاوت‌هایی جزئی با هم داشته است.
طرح سئوال از رئیس جمهور ایران در حدود دو هفته پیش در نشست علنی ۱۴ آبان اعلام وصول شده بود.
امضاکنندگان این طرح از رئیس‌جمهور خواسته‌ بودند که درباره عملکرد دولت در قبال تحولات بازار ارز و تاثیر آن بر تورم و شرایط اقتصادی ایران توضیح دهد.
در زمان قرائت متن سئوال از رئیس‌جمهور در نشست مجلس گفته شد که این طرح ابتدا به امضای ۱۰۲ نماینده رسیده بود، ولی در نهایت با امضای ۷۷ نماینده به هیأت رئیسه ارائه شده است. با این همه در نهایت تعداد امضا کنندگان طرح ۷۶ نفر اعلام شده بود.
طبق آئین‌نامه داخلی مجلس ایران، طرح سئوال از رئیس‌جمهور باید به امضای دست‌کم یک چهارم نمایندگان مجلس (۷۳ نفر) رسیده باشد.

اگر طرح سئوال متوقف نمی‌شد، چه می‌شد؟

در صورتی که طرح سئوال از رئیس جمهور با حکم حکومتی آیت الله علی خامنه ای از دستور کار مجلس خارج نمی شد، بر اساس آئین نامه داخلی مجلس، علی لاریجانی رئیس مجلس، موظف بود پس از خوانده شدن سئوال از محمود احمدی نژاد در صحن علنی، آن را "فورا برای رئیس جمهور ارسال کند."
رئیس جمهور پس از دریافت سئوالات، یک ماه فرصت داشت برای پاسخگویی به سئوالات نمایندگان در صحن علنی مجلس حضور پیدا کند.
پس از پاسخ رئیس جمهور به سئوالات نمایندگان، در صحن علنی مجلس در مورد آن رای گیری می شد و در صورتی که دست کم دو سوم نمایندگان از جواب رئیس جمهور متقاعد نشده بودند، موضوع سئوال برای رسیدگی به قوه قضاییه ارسال می شد
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران پیش از این گفته بود که طرح سئوال از رئیس‌جمهور پیش از قرائت در صحن علنی، دو هفته در کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس بررسی شده بود.
آیت‌الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی کمتر از یک ماه پیش طی سخنرانی عمومی خواستار علنی نشدن و پنهان ماندن اختلافات میان مقام های حکومت شده و گفته بود "یکی از موارد مضر، اختلاف میان مسئولان و بدتر از آن کشاندن اختلاف به میان مردم است."
رهبر ایران خواستار جلوگیری از "جنجالی شدن فضای کشور" در آستانه انتخابات ریاست جمهوری شده است.
قرار است یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، ۲۴ خرداد سال آینده خورشیدی برگزار و طی آن جانشین محمود احمدی نژاد مشخص شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر